Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Datagedreven richting een energieneutrale wijk

3 mei @ 11:00 - 12:30

Datagedreven richting een energieneutrale wijk

Hoe data je energievraagstukken inzichtelijk maakt
Datum: 3 mei 2022
11:00
- 12:30
Duur:
Type:
Kosten:
Taal:
Locatie:
Deelnemers:
Min 5 max 15
Datagedreven richting een energieneutrale wijk

Nederland heeft de ambitie om in 2030 55% minder CO2 uitstoot te hebben. Dit betekent dat we duurzame energie moeten gaan opwekken, alternatieven moeten vinden voor aardgas, het gebruik van fossiele brandstoffen moeten terugbrengen en gaan rijden in elektrische auto’s. Voor gemeentes brengt dit ook een aantal opgaves met zich mee. Zo moeten zij plannen maken voor een aardgasvrije gebouwde omgeving in 2050, windmolens en zonnevelden realiseren en zorgen voor voldoende laadpalen voor elektrische auto’s. Stuk voor stuk grote opgaves, die niet zomaar zijn gerealiseerd. 

Data kan helpen om deze opgaves inzichtelijk te maken. Met behulp van data krijg je een beter beeld van waar je het beste kunt beginnen, bijvoorbeeld op basis van demografische gegevens of verbruikgegevens, welke maatregelen effectief kunnen zijn, en waar je deze het beste kan toepassen. Deze informatie kun je inzetten voor het vormgeven aan ambities en doelstellingen en het maken en uitvoeren van plannen.  

Programma

Algemeen deel

In dit gedeelte gaan we in op datagedreven werken in het algemeen: wat is datagedreven werken? Hoe doe je dat? Wie is er bij gebaat? Wat levert het op?

Thema: duurzaamheid

In dit gedeelte kijken we aan de hand van een casus naar datagedreven werken bij het thema duurzaamheid. We gaan in op de partijen die hier in rol een kunnen spelen, het verzamelen en bundelen van data, hoe je data in kan zetten om geïnformeerde beslissingen te maken en wat het je kan opleveren. Specifiek gaan we in op hoe data energievraagstukken inzichtelijk kan maken, en de koppeling met sociale thema’s zoals energie-armoede. Daarnaast gaan we ook in op hoe data beleidsplannen kan voeden.

Trainer
De masterclass Datagedreven samenwerken binnen het fysiek domein gegeven door Hannah Kroe, Sharona Jansen (Adviseur duurzaamheid) en Maggie Koetzier (Adviseur duurzaamheid).

Deze masterclass is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn bij gemeentes, provincies en andere lokale (Semi)overheidsinstellingen, op thema’s als duurzaamheid, klimaat, natuur en andere aanpalende thema’s binnen het fysiek domein.

Aan het einde van de masterclass:

  • Heb je inzicht gekregen in hoe je met datagedreven werken grip kan krijgen op complexe vraagstukken binnen het thema duurzaamheid en daarmee geïnformeerde beslissingen kunt maken.
  • Heb je inzicht in good practices van datagedreven werken vanuit andere gemeenten.
  • Beschik je over handvatten waarmee jij en jouw collega’s zelf verder kunnen bouwen aan een datagedreven gemeente.
  • Kun je jouw collega’s enthousiasmeren en ondersteunen bij de verbeterslag van strategie naar beleid, naar uitvoering en terug met behulp van datagedreven werken.

Gegevens

Datum:
3 mei
Tijd:
11:00 - 12:30
Evenement Categorie:
people applauding at business conference

Schrijf je in

Vul hieronder uw contact gegevens in

Kan jij onze online misdaad game oplossen?

Er is een misdaad gepleegd. Vannacht op de Erasmusbrug. Geen enkel spoor van de dader. Ben jij in staat om op basis van deze data deze misdaad op te lossen?