Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VOL Webinar ‘Zorgfraude opsporen met behulp van data’

27 oktober @ 10:00 - 11:30

VOL Webinar ‘Zorgfraude opsporen met behulp van data’

Hoe data je helpen fraudeindicaties te herkennen.
Datum: 27 oktober 2022
10:00
- 11:30
Duur:
1,5
Type:
Digitaal
Kosten:
€ 0
Taal:
Nederlands
Locatie:
Digitaal
Deelnemers:
max 15

Nu de zorgvraag toeneemt en deze steeds complexer wordt, neemt de druk op het werkveld toe. Helaas wordt hier ook weleens misbruik van gemaakt. Uren worden bijvoorbeeld gedeclareerd terwijl een zorgaanbieder al geruime tijd niet op bezoek is geweest, cliënten ontvangen ondermaatse zorg of worden misbruikt voor criminele doeleinden. Deze zogenaamde zorgfraude vormt een groot maatschappelijk probleem. En dat probleem wordt niet snel kleiner, want het aanpakken van deze vorm van ondermijning is voor veel organisaties lastig. Vaak missen zij de kennis, kunde en capaciteit om uit duizenden declaraties de frauduleuze te herkennen.  Ons webinar ‘Zorgfraude opsporen met behulp van data’ biedt hierbij uitkomst. Hierin leer je op een slimme en effectieve manier signalen van zorgfraude herkennen met behulp van data. 

 

Programma

Het webinar ‘Zorgfraude opsporen met behulp van data biedt een introductie in het opsporen van zorgfraude op een datagedreven manier. Tijdens de webinar leer je bijvoorbeeld over: 

Trends en ontwikkelingen Wat speelt er op het gebied van zorgfraude vandaag de dag? Welke technieken en methodes gebruiken fraudeurs allemaal? 

Rollen en verantwoordelijkheden Wie heeft welke verantwoordelijkheid in het voorkomen, opsporen en aanpakken van zorgfraude? Waar zijn er samenwerkingsmogelijkheden en waar zijn er juist beperkingen? 

Een datagedreven aanpak Hoe kan het toevoegen van data het werkproces versterken en verbeteren? Welke meerwaarde heeft een datagedreven werkwijze?  

Signalen  Welke signalen zijn indicatoren voor zorgfraude? Wat voor analyses kun je uitvoeren op verkregen informatie om signalen van zorgfraude weer te geven? Wat kun je met deze signalen doen?  

Daarnaast gaat de webinar dieper in op: 

  • Echte praktijkvoorbeelden Je bekijkt voorbeelden van datagedreven analyses, duikt in jurisprudentie en leert van praktische business cases waarin zorgfraude op een datagedreven manier wordt opgespoord. Samen met je mede-deelnemers ontdek je hoe je zorgfraude kunt aanduiden en ervaar je de kracht van data in de praktijk.  
  • Dashboarding In onze speciaal ontworpen dashboards laten we zien hoe verschillende signalen, die duiden op zorgfraude, naar voren komen. Wat gebeurt er als je bepaalde informatiestromen toevoegt of juist wegneemt? Welke aanvullende inzichten kun je opdoen door bepaalde signalen te combineren en hoe verwerk je dit in je aanpak? 
Trainer
Het webinar ‘Zorgfraude opsporen met behulp van data’ wordt gegeven door Remco van Dijke (adviseur bij Van Dam & Oosterbaan) en Madelon Prawirodirdjo (Afdelingsmanager Advies en Onderzoek bij Dam & Oosterbaan).
Overheidsorganen, gemeenten en samenwerkingspartners vormen tezamen een belangrijke schakel in de aanpak van zorgfraude. Met het juiste werkproces kunnen signalen van zorgfraude eerder herkend en sneller opgepakt worden. Wij laten je zien hoe je dit binnen jouw werkproces kunt inrichten. Onze aanpak maakt slim gebruik van verschillende databronnen, zoals onderdelen van het berichtenverkeer en de jaarrekeningen. Door de opsporing van signalen op een dergelijke datagedreven manier in te richten, kun je tot voorkort onbeschikbare informatie gebruiken en deze combineren tot nieuwe inzichten, om zo frauderende zorgaanbieders te ontmaskeren. 

Voor wie is dit webinar bedoeld?

Het webinar is primair bedoeld voor medewerkers die zich op (semi-)lokaal niveau bezighouden met zorg en/of veiligheid. Bijvoorbeeld als je werkzaam bent als beleidsmedewerker in het sociaal domein, je onderhandelingsgesprekken voert met zorgaanbieders in de regio of als je werkt bij een zorgorgaan. Om het webinar te kunnen volgen heb je geen specifieke, technische voorkennis nodig. Dus ook als datagedreven werken compleet nieuw voor je is, kun je deelnemen. 

Wat levert het op?
Als je het webinar ‘Zorgfraude opsporen met behulp van data’ hebt gevolgd: 

  • Ben je helemaal bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van (big) data, datagedreven werken en dashboarding
  • Heb je inzicht in praktijkvoorbeelden en ken je de succesverhalen en uitdagingen bij het datagedreven opsporen van zorgfraudesignalen
  • Weet je wat er nodig is om binnen jouw organisatie signalen van zorgfraude op een datagedreven manier boven tafel te krijgen  
  • Kun je concrete suggesties doen om met je collega’s verder te bouwen aan een datagedreven organisatie  
  • Kun je jouw managers enthousiasmeren en ondersteunen bij het verbeteren van de strategie rondom het aanpakken van zorgfraude en de doorvertaling naar beleid en uitvoering 

Gegevens

Datum:
27 oktober
Tijd:
10:00 - 11:30
Evenement Categorie:
people applauding at business conference

Schrijf je in

Vul hieronder uw contact gegevens in