Deel dit artikel

Even voorstellen: Young Professional Niels van Dijk

Niels van Dijk is sinds 1 januari 2020 Young Professional bij Van Dam & Oosterbaan. Samen met drie nieuwe collega’s volgt hij het Young Professional programma. Niels vertelt hoe hem dat bevalt.

‘Begin januari ben ik als Young Professional in dienst getreden bij Van Dam & Oosterbaan. Via LinkedIn zag ik voor het eerst informatie voorbijkomen over het bedrijf en over de rol die Van Dam & Oosterbaan vervult binnen verschillende gemeenten en andere organisaties. Dit trok mijn aandacht waardoor ik besloot een kijkje te nemen op de website. Daar zag ik een vacature staan voor het Young Professional programma en al snel besloot ik te solliciteren. Gedurende mijn studie sociologie ben ik veelvuldig bezig geweest met het gebruiken en interpreteren van data, maar ook met het koppelen hiervan aan beleid. Het datagedreven werken is vaak voorbijgekomen gedurende mijn studie, waardoor ik opzoek was naar een baan die hier een sterke link mee had. De koppeling tussen beleid, data en IT staat centraal bij Van Dam & Oosterbaan, wat erg mooi aansluit bij mijn achtergrond.

Naast het feit dat ik het combineren van beleid en IT een interessant punt van de vacature vond, was ook het trainingsprogramma dat je volgt een belangrijke reden voor mij om te solliciteren naar de functie van Young Professional. Je wordt gedurende het Young Professional programma opgeleid in zowel technische zaken zoals Excel, R en Power BI, maar je krijgt ook veel inhoudelijke trainingen om zo je kennis te vergroten over zaken zoals zorgwetten en financiën. Van zowel de technische als de inhoudelijke punten heb ik enkel wat basiskennis, dus het is leuk om mezelf op die vlakken verder te kunnen ontwikkelen.

Elke week volgen we een inhoudelijke of technische training en daarnaast werk ik twee dagen in de week intern bij een gemeente. Daar ben ik met collega’s bezig met het door ontwikkelen van een dashboard gericht op het sociaal domein. Zij hebben daar eerder een statisch dashboard gebouwd in Power BI en momenteel zijn we bezig met de transitie richting een dynamisch dashboard. Daarvoor zijn we druk bezig met het ophalen van de informatiebehoefte om zo het dashboard waar nodig uit te breiden om te kunnen voldoen aan de behoeften van de medewerkers van deze gemeente.

Naast dit dynamische dashboard bouw ik ook een wijkscan voor de gemeente dat inzicht biedt in de zorgbehoeften van elke wijk. Zo kunnen processen geoptimaliseerd worden en kan de best mogelijke zorg worden aangeboden aan de inwoners. Deze wijkscan bouw ik in Power BI. Een programma waarmee overzichtelijke visualisaties gemaakt kunnen worden om bijvoorbeeld trends in zorgverbruik te tonen. De afgelopen weken heb ik mijn kennis over dit programma enorm uitgebreid waardoor het tof is om te zien hoe snel je hiervan leert en hoeveel je met Power BI daadwerkelijk kan. 

Deze technische kant van Van Dam & Oosterbaan bevalt me erg goed en ik zou me ook graag in de toekomst verder willen ontwikkelen op dit gebied. Het is erg interessant om gemeenten te ondersteunen in het proces dat leidt tot succesvol datagedreven werken. Daarnaast is het uitdagend om mooie visualisaties te maken en de zorgbehoefte en het zorggebruik in kaart te brengen. Samen met de klant werk je naar een product toe dat de klant ondersteunt in het maken van de beste beleidskeuzes. Zo creëer je met verschillende gegevens en cijfers een toegevoegde waarde voor organisaties.

Kortom, mijn eerste weken bij Van Dam & Oosterbaan zijn erg goed bevallen. Ik kijk uit naar de ontwikkeling die ik samen met de andere Young Professionals de komende maanden ga doormaken en de verschillende trainingen die ik daarbij gaan volgen. Daarnaast hoop ik nog veel gemeenten en instellingen te kunnen voorzien van de juist IT-hulp om zo mooie dashboards te kunnen blijven ontwikkelen en beleidsmakers te kunnen ondersteunen bij het maken van datagedreven beleidskeuzes!’