Deel dit artikel

Geslaagde Kennisavond Datagedreven werken

Afgelopen dinsdag 3 december gaven wij vanuit Van Dam & Oosterbaan onze eerste kennisavond die eveneens open stond voor extern publiek. De opkomst was hoog en divers. Samen met een reeks afgevaardigden van diverse gemeenten en een vaste opkomst van Van Dam & Oosterbaan collega’s hebben we de Masterclass Datagedreven werken gegeven. In deze blog kijken we terug op de avond.

De doelgroep voor de Masterclass was zo breed mogelijk en bestond uit onder andere: BI-ontwikkelaars, Beleidsadviseurs, Onderzoekers, Strategisch Adviseurs en Consulenten. Kennis vooraf over het onderwerp datagedreven werken was niet nodig, de Masterclass was zo laagdrempelig mogelijk opgesteld. De Masterclass bestond uit drie programma-onderdelen: theorie, praktijkvoorbeelden en een dashboardsessie.

Door middel van het inzetten van Mentimeter (digitale vragensurvey) konden we geregeld kritische onderdelen binnen het proces van datagedreven werken aankaarten. En daarmee konden we gezamenlijk op een heldere manier de discussie voeren.

Vanuit de theorie stonden we onder andere stil bij:

  • Wat is data en waar haal je het vandaan?
  • Privacy & diverse terminologie
  • De rollen binnen en het proces van datagedreven werken

Datagedreven werken

Vanuit de theorie is hier een hoop over te vertellen. Het was interessant om te sparren met de verschillende gemeenten hoe zij datagedreven werken in de praktijk brengen. Hoe zijn ze begonnen? Hoe staan ze er nu voor en waar willen ze naar toe? Wat loopt nog niet helemaal lekker?

We hebben een podium gecreëerd waarbij wij vanuit de theorie beschreven hoe je datagedreven werken idealiter vorm geeft en waarbij de gemeenten vertelden hoe zij er in de praktijk mee aan de slag zijn. Dit zorgde voor interessante gesprekken!

We vroegen iedereen om zijn of haar organisatie een score te geven op het gebied van datagedreven werken. Dit verspreid over verschillende facetten zoals strategie, mensen en tooling. Dit gaf gelijk duidelijk dat er nog genoeg stappen gezet kunnen worden binnen gemeenteland op het gebied van datagedreven werken.

Opmerkingen uit het publiek

“Ik denk dat wij goed op weg zijn, maar waar wij tegenaan lopen is dat de kwaliteit van data vaak niet goed is, komt deels door de aanlevering van onze aanbieders maar ook deels door eigen administratie. Daarnaast worden de vragen steeds complexer die op ons afkomen. We zoeken een beetje de heilige graal bij een andere gemeenten. We willen graag van elkaar leren.”

Vanuit Van Dam & Oosterbaan herkennen we deze uitdagingen bij meerdere gemeenten waar wij projecten uitvoeren. Daarom voeren wij standaard bij de start van een analyse, en periodiek in de dashboards die we bouwen, checks en controles uit waarin we de data toetsen op o.a. juistheid & volledigheid, kwaliteit, actualiteit, accuratesse en consistentie.

Verder stonden we tijdens de avond stil bij het creëren van draagvlak, het omgaan met privacy-issues, voorbeelden van enthousiasme creëren en hoe je nou eigenlijk een goede start kunt maken met datagedreven werken. We sloten de avond af met een gezellige borrel bij ons op kantoor waar we nog individueel met de gasten in gesprek gingen. Al met al een zeer geslaagde avond!

Wil je dat we deze Masterclass gratis bij jou op locatie komen geven? Klik dan hier voor meer informatie. Meer weten? Neem dan contact op met Peter Frans Oosterbaan via 06- 287 35 345 of peterfrans@vandamoosterbaan.nl