Deel dit artikel

  Interview met Young Professional Beyhan Unal

  Collega Beyhan Unal is sinds 1 september Young Professional bij Van Dam & Oosterbaan. Samen met haar vier collega Young Professionals volgt ze het Young Professional programma.

  Gedurende het 1-jarig Young Professional Programma word je opgeleid tot beleidsanalist, junior adviseur data gedreven werken, financieel adviseur of BI-specialist. Tijdens dit traject volg je één dag per week inhoudelijke- en technische trainingen en trainingen in (advies)vaardigheden. Collega Claasje Beyen is Beyhan’s buddy.

  Als buddy’s hebben Claasje en Beyhan iedere week een vast bijpraatmoment. Claasje heeft en geeft antwoord op al Beyhan’s vragen, wijst haar de weg binnen Van Dam & Oosterbaan en helpt ze haar om met bepaalde zaken om te gaan.  

  Collega en buddy Claasje Beyen is benieuwd hoe Beyhan het Young Professional programma ervaart en stelde haar een aantal vragen…

  Hoe ben je bij Van Dam & Oosterbaan terecht gekomen?

  Op de website van Van Dam & Oosterbaan zag ik een vacature voor het Young Professional programma. Tijdens mijn studie heb ik de minor big data gedaan. Ik heb veel geleerd over data gedreven werken en hoe je data gedreven apps ontwikkelt. Ik was daarom op zoek naar een baan in de richting van data driven design. Het soort design maakte me niet zoveel uit, of het nu een app was, een website of een dashboard.

  Wat me aantrok in de vacature was het feit dat je wordt opgeleid in veel technische zaken, zoals R, Tableau, Excel en Power BI. Van deze programma’s had ik alleen wat basiskennis, dit wilde ik graag verder ontwikkelen. Juist de combinatie tussen het opleidingsprogramma en werken vond ik tof.

  Wat zijn je ambities bij Van Dam & Oosterbaan?

  Bij Van Dam & Oosterbaan zou ik meer de technische kant op willen, omdat ik heel technisch ben ingesteld. Ik vind het tof om data gedreven projecten uit te werken in mooie en heldere visualisaties. Van creatief bezig zijn met cijfers word ik heel enthousiast. Ik vind het een uitdaging om cijfers op een andere manier weer te geven zodat het een andere betekenis krijgt. Zo zijn cijfers van toegevoegde waarde voor bedrijven en organisaties.

  En in de toekomst? Ik zou graag trainingen willen geven aan volgende Young Professionals! Dat zou ik super vet vinden om te doen. Nu wil ik me vooral focussen op mijn ontwikkeling en afwisselende opdrachten.

  Welke opdrachten voer je nu uit?

  Momenteel werk ik twee dagen intern bij een gemeente. Collega’s hebben daar in een eerder project een WMO dashboard gebouwd. Uit dit project is gebleken dat de kwaliteit van de data heel laag is. Mijn taak is nu om te onderzoeken hoe we de datakwaliteit kunnen verhogen. Dit doen we door de werkprocessen te onderzoeken en een plan van aanpak te maken.

  Ik vind het tof om me eerst helemaal in een onderwerp te verdiepen en dat goed in beeld te brengen. Hoe komt de data tot stand? Hoe kun je achterhalen wat er mis gaat in de werkprocessen? En hoe kan ik deze problemen vervolgens oplossen?

  Voor ik bij Van Dam & Oosterbaan kwam heb ik mij gespecialiseerd in User Experience (UX) design. Dit houdt in dat ik producten zoals websites, apps en dashboards gebruiksvriendelijk maak. Vanuit mijn achtergrond voer ik ook design opdrachten uit, ik heb namelijk Communication & media Design gestudeerd.

  Wat vind je het leukste en het minst leuke aan werken bij Van Dam & Oosterbaan?

  Het leukste aan mijn werk bij Van Dam & Oosterbaan vind ik de afwisseling. In het Young Professional programma heb ik iedere week een training. De ene week behandelen we de organisatiestructuur van gemeenten, de andere week hebben we een Power BI training of adviesvaardigheden. Het wisselt elkaar af en vult elkaar ook aan. Juist door de afwisseling tussen training en werk merk je dat je alle kennis nodig hebt om goed te kunnen functioneren binnen de projecten.

  Wat ik ook heel tof vind is dat ik het Young Professional programma samen met vier anderen doe, die allemaal een andere achtergrond hebben. Je vult elkaar aan en leert tegelijkertijd nieuwe dingen! Of je bekijkt een situatie eens vanuit een andere blik. Het programma blijft zich ontwikkelen en daar leveren we ook een bijdrage aan.

  Ik moet nog een beetje wennen aan werken binnen verschillende organisaties. De manier van werken bij gemeenten is heel anders dan de manier van werken bij Van Dam & Oosterbaan. Gelukkig krijg ik er voldoende ruimte voor! En ik zie het ook als leermoment: ik leer er veel van om al die organisaties van binnen te zien. Ik bespreek mijn ervaringen vaak met mijn buddy. Iedere Young Professional heeft een buddy; dit is een collega die al wat langer bij Van Dam & Oosterbaan werkt. Ik kan mijn buddy alles vragen en we hebben wekelijks een bijpraatmomentje.

  Wat heeft je het meest verrast aan de overgang van studie naar werk?

  Ik had verwacht dat het een hele formele omgeving zou zijn, omdat dit het “werkende leven” is. Dit viel heel erg mee! Ik kan mezelf zijn en mezelf ontwikkelen. Bijvoorbeeld door beter om te leren gaan met conflicten.

  Wat wil je een toekomstige YP aanraden?

  Stel veel vragen! Als je nieuwsgierig bent naar het Young Professional programma bel mij of een van de andere Young Professionals dan eens om vragen te stellen.

   Ben je na het lezen van deze blog enthousiast geworden over het Young Professional programma? We zijn op zoek naar nieuwe Young Professionals voor het Young Professional Programma dat start in februari 2020! Neem een kijkje op onze site: https://vandamoosterbaan.nl/vacature/young-professional/