Deel dit artikel

Young Professionals & datagedreven werken

Vanuit Van Dam & Oosterbaan ondersteunen we bijna 50 gemeenten met het verder op orde brengen van hun informatiehuishouding. Van Dam & Oosterbaan is een adviesbureau dat organisaties ondersteunt om meer datagedreven te worden. Dit doen we als sparringpartner tussen Beleid & IT.  Wij bouwen informatieproducten waarbij we de eindgebruiker centraal stellen en vanuit de inhoud de techniek de faciliterende rol laten uitvoeren.

Young Professional

Wat is een Young Professoinal? Een Young Professional is een pas afgestudeerde WO’er die aan de start van zijn of haar carrière staat. De Young Professional heeft doorgaans een achtergrond in Sociologie, Bestuurskunde of soortgelijk en heeft een sterke affiniteit met maatschappelijke ontwikkelingen. De Young Professional is fulltime in dienst bij Van Dam & Oosterbaan en volgt een jaar lang het Young Professional Programma via de Van Dam & Oosterbaan Academy. De Young Professional is vanzelfsprekend sterk met data & cijfers, is communicatief zeer vaardig en ondersteunt vooral gemeenten met het worden van een (meer) datagedreven organisatie. De Young Professional wordt binnen Van Dam & Oosterbaan en tijdens projecten extern begeleid door een ervaren adviseur van Van Dam & Oosterbaan.

Beyhan Unal – Young Professional

De Young Professional is de verbindende factor tussen Beleid & IT

De gemeente van nu is een datafabriek die beschikt over allerlei verschillende systemen, applicaties en zelf al over heel veel data beschikt. Daarnaast kunnen gemeenten ook veel eenvoudiger data naar binnen halen. Innovatieve IT-applicaties maken het mogelijk om deze data te ontsluiten en te transformeren tot informatie om toegevoegde waarde te creëren voor burgers en ondernemers. De Young Professional heeft kennis van deze systemen en maakt de verbinding tussen de behoeften van de verschillende eindgebruikers en de mogelijkheden vanuit de systemen. De Young Professional is de verbindende factor die kennis heeft van beide (de IT en de inhoudelijke behoeften), deze ‘brugfunctie’ ontbreekt vaak bij gemeenten en is nog niet structureel belegd in de organisatie.

Renzo Flinterman – Young Professional

Inzicht in de zorgkosten

Gemeenten moeten steeds meer bezuinigen, en de verantwoordelijkheden door decentralisaties groeien alsmaar. De beschikbare gelden moeten daar worden ingezet waar het meeste ‘rendement’ voor zorgcliënten en voor burgers gerealiseerd kan worden. De Young Professional is zeer vaardig met data en ondersteunt in het inzichtelijk maken van onder andere de volumes en de kosten. De Young Professional transformeert grote hoeveelheden data eenvoudig en snel met allerlei tools (Excel, Python, R, Power BI) tot begrijpbare informatie.

Julia Marthaler – Young Professional

Datagedreven werken in de praktijk

Door te investeren in een ‘bottom-up’ aanpak, waar de eindgebruikers aan de start staan van de data en de informatieoplossingen, ontwikkel je je als organisatie tot een datagedreven organisatie. De Young Professional staat met z’n voeten in de klei en opereert op de werkvloer tussen de beleidsmedewerkers, de collega’s van de uitvoering en degenen die zich met registratiesystemen en applicaties bezig houden. Vanuit daar wordt datagedreven werken in de praktijk gebracht.

Niels de Groot – Young Professional

Eigen collega’s trainen in datagedreven werken

In plaats van eenmalige pilots, projecten en onderzoeken veelal uitgevoerd door externe bureaus wil je als organisatie juist investeren in je eigen medewerkers. De Young Professional staat voor langere tijd zij aan zij met de collega’s van de gemeente en begeleidt en traint hen. Door actief mee te draaien in het dagelijkse werk  zal de Young Professional de medewerkers continu laten zien wat datagedreven werken is.

Jinke Akkerman – Young Professional

Enkele werkzaamheden van de Young Professional

  • Huidige medewerkers motiveren om aan de slag te gaan met data. De Young Professional laat zien hoe je precies te werk gaat op de werkvloer om de juiste data aan de juiste vragen te koppelen.
  • Het analyseren van bergen ongestructureerde data en vervolgens deze inzichten koppelen aan beleidsopgaven.
  • Het koppelen van indicatoren aan beleidsdoelen.
  • Het opstellen van wijkanalyses en wijkprofielen.
  • Het doortastend achterhalen van de informatiebehoeften bij de eindgebruiker en deze te vertalen naar eenvoudige data- en informatieoplossingen.
  • Het opstellen van impactanalyses, risicoanalyses en verdiepende analyses naar kosten.
  • Het bouwen van informatieoplossingen zoals dashboards en monitors.

Toegevoegde waarde creëren

De inzet van de Young Professionals wordt als zeer positief ervaren bij meerdere gemeenten. Benieuwd naar wat onze Young Professionals voor jouw gemeente kunnen betekenen? Laat het ons weten! Neem contact op met Peter Frans Oosterbaan via 085- 112 4371 of via peterfrans@vandamoosterbaan.nl