Deel dit artikel

ZZP’ers sneller voorzien van een uitkering met realtime inzicht in de Bbz-aanvragen.

ZZP’ers sneller voorzien van een uitkering met realtime inzicht in de Bbz-aanvragen.

Er komt tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers met een levensvatbaar bedrijf die tijdelijk in de knel zitten. Deze regeling geldt voor ZZP’ers en MKB’ers en bedraagt maximaal 1500 euro netto per maand. De regeling is gebaseerd op de al bestaande Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen), maar wordt sneller behandeld en verstrekt. Deze voorziening heeft tijdelijk soepele voorwaarden vanwege de bijzondere situatie waarin Nederland verkeert: de inkomensondersteuning voor levensonderhoud hoeft bijvoorbeeld later niet te worden terugbetaald. Wat betekent dit voor gemeenten en waar moeten gemeenten rekening mee houden? Naast gemeenten treft dit ook de organisaties die namens de gemeente deze werkzaamheden uitvoeren zoals een GR of ander samenwerkingsverband.

Monitoren op werkvoorraad, doorlooptijd, betalingen en financiën

Om inzicht te krijgen in wat er op de gemeente afkomt en wat de actuele werkvoorraad is met aantallen aanvragen, is het noodzakelijk om juist te registreren. Ook een data-analyse op het bereik van de regeling afgezet tegen de daadwerkelijke aanvragen creëert nuttige informatie waarmee een gemeente inzicht krijgt in wat er nog op de gemeente af kan komen. Hoeveel ondernemers hebben we in onze gemeente, hoeveel aanvragen hebben we nu en hoeveel kunnen we eventueel nog binnen krijgen? Het efficiënt verdelen van de aanvragen over de beschikbare inkomensconsulenten vergt een bekwame personeelsplanning. Ook is het nuttig om inzicht te hebben in hoeveel inkomensconsulenten en andere medewerkers je nodig hebt en wanneer. Een eenvoudig op te stellen rapportage in een tool als Power BI komt daarbij zeer handig van pas. Binnen Van Dam & Oosterbaan hebben we hier de Participatiemonitor voor ontwikkeld.

De Participatiemonitor

De Participatiemonitor geeft antwoord op vragen als:

 • Hoeveel uitkeringen hebben we afgelopen maand ontvangen? 
 • Hoeveel uitkeringen zijn aangevraagd maar nog niet in behandeling? 
 • Hoelang duurt het gemiddeld voordat een aanvraag is afgehandeld? 
 • Hoeveel consulenten heb ik nodig om de doorlooptijd met een dag of een week te versnellen? 
 • Hoeveel Bbz-aanvragen kan ik nog verwachten de komende maanden, wat is het totale maximum bereik? 
 • Hoeveel Bbz-aanvragen hebben we momenteel uitstaan, en hoeveel zijn daarvan veroorzaakt door het coronavirus? 
 • Wat is de financiële waarde van alle Bbz-aanvragen die momenteel zijn afgegeven? 

De Participatiemonitor geeft realtime inzicht in de werkvoorraad van het aantal aanvragen van uitkeringen. Verder heb je inzicht in de doorlooptijden van een aanvraag. Vanuit verschillende invalshoeken kijk je naar de cijfers: 

 • Totaal gemeenteniveau
 • Op teamniveau en clusterniveau 
 • Eventueel op consulentenniveau 
 • Naar type uitkering of Bbz-aanvraag 
 • Actuele stand van zaken maar ook aantallen per dag, week, maand, kwartaal, jaar 
 • Je ziet trends per periode en per type uitkering

Doelgroep

Deze monitor is voor teamleiders uitvoering sociaal domein en managers sociaal domein. Je weet als teamleider uitvoering precies waar je aan toe bent, je hebt inzicht in hoeveel werk er nog moet worden verricht. Op die manier weet je ook hoeveel consulenten je ‘moet’ hebben om de werkvoorraad weg te werken binnen een bepaalde periode. Je kunt eenvoudig de stand van zaken delen met je manager en met je team. Je kunt eenvoudig en transparant verantwoording afleggen over de inzet van consulenten. Het MT/bestuur heeft inzicht in hoeveel uitkeringen er worden aangevraagd en type uitkeringen incl. de Bbz-aanvragen.

Over Van Dam & Oosterbaan

Van Dam & Oosterbaan onderscheidt zich door de combinatie van inhoud en techniek binnen de publieke sector. Enerzijds hebben onze adviseurs inhoudelijke kennis zoals de Jeugdwet, Wmo en Participatiewet. Anderzijds hebben onze adviseus affiniteit met business intelligence, waarbij ze expertise hebben in het proces van gegevens verzamelen, omzetten in informatie, vertalen naar kennis en aanzetten tot doelgerichte actie (datagedreven werken). Wij treden op als sparringpartner tussen Beleid & IT. 

Meer informatie?

Wil je meer informatie over onze mogelijkheden om gemeenten te ondersteunen in het inrichten van de IT-processen, het uitvoeren van de aanvragen of de Participatiemonitor? Of ben je benieuwd naar waar we organisaties binnen het Sociaal Domein nog meer bij ondersteunen? Neem dan contact op met Senior Adviseur Peter Frans Oosterbaan via peterfrans@vandamoosterbaan of via 085- 112 4371. Of laat je contactgegevens achter via onderstaand formulier, dan nemen we z.s.m. contact met je op.