Een van de grootste uitdagingen van dit moment binnen de kinderopvang branche, is het personeel. Bij veel kinderopvang organisaties is het elke dag weer een puzzel om de bezetting rond te krijgen. Hoeveel medewerkers heb je nodig? Kleinere organisaties kunnen vaak nog wel schuiven, maar middelgrote organisaties met meer afstand tussen de verschillende locaties zijn vaak minder flexibel in hun mogelijkheden om te sluiten of samen te voegen.

De kosten voor personeel blijven stijgen, zeker in de randstad, waar ZZP’ers een steeds grotere rol spelen. Dit terwijl de personeelskosten verreweg de grootste kostenpost zijn voor kinderopvangorganisaties – tot wel 75% van de totale kosten.

Daarnaast is er door Corona meer uitval en verzuim, waardoor ook bezettingsproblemen ontstaan. Deze bezettingsproblemen kunnen weer zorgen voor meer druk op de medewerkers, wat op termijn weer tot extra langdurig verzuim kan leiden – het verzuimpercentage binnen de kinderopvang ligt gemiddeld op 5%.

Het is dan ook van groot belang om goed inzicht te hebben in bezetting en (voorspeld) verzuim. Daarnaast is het essentieel dat mogelijke vrije ruimte om kinduren in te plannen direct zichtbaar is, zodat de vraag optimaal ingevuld kan worden.

Inzicht met de Kinderopvang Monitor

Van Dam en Oosterbaan heeft speciaal voor de kinderopvang branche de Kinderopvang Monitor ontwikkeld. Dit is een dashboard, dat bestaat uit 3 modules, die ook los van elkaar kunnen worden ingezet.

Dashboard kunnen worden ingericht voor een bestuurder, voor staf- en lijnfuncties, en voor locatie of vestigingsmanagers, en data kan worden ontsloten op zowel locatie- als op regioniveau.

Het resultaat?

De Kindmonitor van Van Dam en Oosterbaan zorgt voor:

Hierbij wordt informatie uit alle systemen op een plek toegankelijk en inzichtelijk gemaakt, ongeacht de aanbieder. Medewerkers werken efficiënter, en het wordt makkelijker de onderliggende samenhang tussen de verschillende data te zien.

Contact

Wil je meer weten, of heb je interesse om een gedetailleerde businesscase met ons door te nemen die inzichtelijk maakt wat de kosten versus de opbrengsten van een dashboard zouden kunnen zijn? Neem contact op met Bas Meuffels, bas.meuffels@vandamoosterbaan.nl. Telefoon: 06-21250678

Gerelateerd