Thema: Veiligheid en Ondermijning

Datagedreven werken aan ondermijning

Pak ondermijnende criminaliteit aan met data!

Ondermijnende criminaliteit is bij veel gemeenten een steeds vaker terugkerend thema geworden. In toenemende mate worden legale manieren gezocht om illegale business te bewerkstelligen zoals horeca ondernemingen en bedrijfspanden die gebruikt worden om geld wit te wassen, huizen die worden gebruikt als wietplantage en het huisvesten van illegalen (mensen zonder verblijfsvergunning).

Voor veel gemeenten is de gestructureerde aanpak van deze ondermijnende criminaliteit een uitdaging. Vaak is er onvoldoende capaciteit en geld beschikbaar. Daarnaast is het inhoudelijk een lastig onderwerp; de problematiek is complex en heeft een relatie met een grote hoeveelheid werkgebieden. Bovendien kunnen bij de aanpak verschillende partijen betrokken zijn, zoals de politie en het RIEC, wat het inrichten van een werkproces nog lastiger maakt.

Onze adviseurs pakken het data-vraagstuk van veiligheid en ondermijning aan. We analyseren niet alleen de cijfers. We duiden deze cijfers ook in de context, met behulp van onze up to date domeinkennis. Zo maken we van data begrijpelijke informatie en ontwikkelen we op basis daarvan concrete sturingsmogelijkheden. Daarnaast helpen we bij de inrichting en implementatie van een werkproces ondermijning. We maken een implementatieplan en zorgen voor borging in de organisatie.

We pakken het proces op van kop tot staart; vanaf de binnenkomst van bericht (van een inwoner) tot het oppakken, opvolgen en rapporteren.

Wat levert het op?

We geven concreet advies over hoe het proces binnen jouw gemeenten het best vormgegeven kan worden, zoals onder andere:

    • Hoe moeten signalen gewogen moeten worden?
    • Wanneer is een signaal een aanleiding om te denken aan ondermijning?
    • Welke mogelijkheden hebben we om signalen op te volgen?
    • Hoe houden we grip op binnenkomst, opvolging en afronding van signalen?
    • Hoe kunnen we verantwoording afleggen over de aanpak van ondermijning?

 

Ook kijken we naar de samenwerking met (keten)partners; wordt een BOA langs gestuurd, moet er worden afgestemd met de politie, moeten andere afdelingen in stelling worden gebracht? Ons implementatieplan geeft hier handvatten voor.

Daarbij gaan we uit van een datagedreven insteek van het werkproces. Het implementeren van onze signaleringstool helpt de juiste beslissingen te nemen en vast te leggen. Alle stappen in dit werkproces zijn gekoppeld aan een privacy protocol – wat mag je wanneer raadplegen, wat mag je delen. Dit protocol is gebaseerd op het model privacy protocol binnengemeentelijke gegevensdeling die de VNG beschikbaar heeft gesteld.

Veiligheidenondermijning
Met de implementatie van het Werkproces Ondermijning, wordt een gestructureerde aanpak van ondermijnende criminaliteit geborgd
Informatie wordt gebundeld, signalen worden correct opgepakt en afgewerkt, en de samenwerking met Politie en RIEC wordt beter vormgegeven omdat de gemeente in control is
De implementatie van het dashboard zorgt er ook voor dat de Management informatie en verantwoording op orde is: hoeveel signalen komen er binnen, in welke thematiek, welke worden opgevolgd, welke acties? Al deze informatie is inzichtelijk gemaakt in een toegankelijk dashboard

Iets voor uw gemeente?

Heeft uw gemeente interesse in onze dienstverlening omtrent Veiligheid & Ondermijning? Wij komen graag met u in contact. Plan een adviesgesprek in of download onze whitepaper voor meer informatie. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met Claasje Beyen via claasje.beyen@vandamoosterbaan.nl.

Wij hebben dit onderzoek o.a. uitgevoerd voor:

cropped shot of thoughtful businessman reading business paper at office

Download de Whitepaper

Vul hieronder je contact gegevens in

New business day is coming and I am ready for it

Plan een advies gesprek

Vul hieronder je contact gegevens in

Offerte aanvragen

Vink hieronder de door jou gewenste configuratie aan en vul je contactgegevens in. Onze Business Consultants nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Offerte aanvragen

Vink hieronder de door jou gewenste configuratie aan en vul je contactgegevens in. Onze Business Consultants nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Offerte aanvragen

Vink hieronder de door jou gewenste configuratie aan en vul je contactgegevens in. Onze Business Consultants nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.