Collega Samira Bogerd is sinds februari young professional bij Van Dam & Oosterbaan. Samen met drie andere collega young professionals volgt ze het Young Professional Programma. 
 
Het Young Professional Programma is een éénjarig programma voor pas-afgestudeerden met affiniteit voor datagedreven werken én maatschappelijke vraagstukken. Het programma is een combinatie van leren en werken: de young professionals gaan aan de slag met verschillende opdrachten binnen o.a. gemeenten en volgen tegelijkertijd trainingen op het gebied van Excel, Power BI, projectmanagement en adviesvaardigheden. Gedurende één jaar worden ze opgeleid tot junior adviseur of junior BI consultant. Samira wordt als young professional begeleid door collega adviseur Inez van de Wiel. We hebben Samira gevraagd hoe het is om bij VDO te werken. 

Hoe ben je bij VDO terecht gekomen? 

Ik had een bericht gepost op LinkedIn dat ik mijn master Sociologie had behaald. Ik werd daarna benaderd door Selina (collega en coördinator van het programma) met de vraag of het Young Professional Programma niet iets voor mij is. Ik was op dat moment nog niet bekend met VDO, maar ik was wel op zoek naar een baan waarin ik nog veel kon leren. Ik heb toen een leuk gesprek met Selina gehad, waardoor ik me verder ben gaan verdiepen in VDO en het programma. 

Wat mij aansprak aan het programma was dat je de mogelijkheid krijgt om trainingen te volgen terwijl je tegelijkertijd aan verschillende projecten werkt. Ik heb een brede interesse dus de afwisseling in onderwerpen en projecten sprak mij heel erg aan. Zo kan je de ene keer bezig zijn met de gevolgen van de coronacrisis op armoede en schulden en de andere keer schrijf je een onderzoek naar vormen van gezinsgerichte ondersteuning. De diversiteit in onderwerpen geeft je de mogelijkheid om te ontdekken waar je passie en ambitie ligt.  

Wat zijn je ambities bij VDO? 

Bij Van Dam & Oosterbaan houd ik me het liefst bezig met allerlei inhoudelijke vraagstukken. De technische kant is iets minder mijn ding. Ik merk wel dat ik veel mee krijg van de technische kant, ook al houd ik me voornamelijk met de inhoud bezig. Zo heb ik de afgelopen tijd meer geleerd over data-analyses, Excel en Power BI. In de praktijk is kennis van deze onderwerpen juist heel waardevol voor de meer inhoudelijke opdrachten. Door mijn adviezen te baseren op data, feiten en onderzoek, kan ik sterke adviezen geven. Data helpt namelijk om inzicht in een bepaalde uitdaging (denk bijvoorbeeld aan de toenemend kosten in de Jeugdhulp) te krijgen.  

Maar wat doe je daarna? Wat kan je nu met die inzichten? Dat is waar de adviseurs van team Advies en Onderzoek de vertaalslag maken van inzicht naar sturen. Op basis van de verkregen inzichten, kan je aan de slag met aanpassingen in het beleid. Als je bijvoorbeeld ziet dat de kosten voor Jeugdhulp binnen een bepaalde wijk sterk zijn toegenomen, kan je ervoor kiezen om bepaalde beheersmaatregelen in te zetten. In de toekomst wil ik mij dan ook vooral bezig houden met die vertaalslag naar het beleid. 

Welke opdrachten voer je uit? 

Momenteel help ik een gemeente om meer datagedreven te werken in het sociaal domein. Daarbij doe ik vooral data-analyses op het gebied van jeugdhulp. Daarnaast ondersteun ik collega’s bij opdrachten en onderzoeken op het gebied van Jeugd en Onderwijs. Ook doe ik interne werkzaamheden op het gebied van communicatie. Zo coördineer ik binnen mijn team de content voor op de website, maak ik de nieuwsbrief en schrijf ik berichten voor onze LinkedIn-pagina.  

Wat vind je het leukste aan werken bij VDO? 

Het leukste aan mijn werk vind ik de afwisseling in werkzaamheden, projecten en onderwerpen. Daarnaast heb je binnen het programma veel verschillende trainingen. De ene week leer je over de Participatiewet en alles wat daarbij komt kijken. De andere week leer je hoe je data kan visualiseren in Power BI.  

Van Dam & Oosterbaan is een klein, jong en vooral gezellig bedrijf. De collega’s om je heen kunnen je werk maken of breken. Ik vind daarom de sfeer in het bedrijf en de band tussen collega’s erg belangrijk. Bij Van Dam & Oosterbaan werd ik op mijn eerste dag al warm ontvangen met een bos bloemen en een handgeschreven kaartje. Iedereen staat altijd open voor een babbeltje en helpt je wanneer je vragen hebt.  

Wat wil je meegeven aan toekomstige young professionals? 

Als je net afgestudeerd bent, heb je een bepaald beeld in je hoofd van hoe het gaat zijn om te werken. Je denkt dat alles heel formeel en zakelijk zal zijn. Of dat er wordt verwacht dat je weet hoe alles werkt en dat je al je kennis van je studie nog paraat moet hebben. Dit valt allemaal wel mee. Het is een super toegankelijke omgeving waar iedereen ooit in jouw schoenen heeft gestaan. Je kan niet alles weten en dat hoeft ook niet. Wat je wel moet doen is veel vragen stellen! Heb je vragen over het Young Professional Programma? Schroom dan ook niet om contact met mij op te nemen. 

Deel via
Author

Samira Bogerd