Waar inmiddels half Nederland verplicht op afstand werkt, was dit voor mij drie maanden geleden een vrijwillige keuze toen ik naar Ecuador vertrok. Van Dam & Oosterbaan had mij de kans gegeven om drie maanden naar Zuid Amerika te gaan om hier een droom te verwezenlijken: werken vanuit het buitenland, Spaans leren en een mooie rondreis maken met mijn vriendin. Drie dagen in de week bleef ik werken voor Van Dam & Oosterbaan vanuit mijn appartement in Quito. De overige twee weekdagen bracht ik door in de schoolbanken van een Spaanse taalschool. In de weekenden hield ik tijd over om de stad te verkennen, vulkanen te beklimmen en de vele andere schoonheden van dit land te ontdekken.    

Wat toen nog spannend was (het werken op afstand) is voor bijna iedereen in Nederland in korte tijd de normaalste zaak van de wereld geworden. Ook vanuit Ecuador bleek het werken voor VDO prima te doen en merkte ik zelfs weinig verschil met thuis werken. Dit had deels te maken met het type werk dat ik doe waarbij ik veel tijd zelfstandig aan de slag ben met data en deels met een gedegen voorbereiding. Voor mijn vertrek waren er duidelijke afspraken gemaakt over mijn werkzaamheden, de communicatiemiddelen en -momenten en had de eigenaar van het appartement in Quito een goed internet abonnement voor mij afgesloten. Bij aankomst kon ik direct zonder problemen aan het werk. De grootste uitdaging was het tijdsverschil van 6 uur (inmiddels 7 uur) tussen Ecuador en Nederland. Hierdoor was er slechts een klein tijdvak waarin Nederlandse en Ecuadoraanse kantoortijden overlappen. Alle belafspraken en vergaderingen moesten daarom in de Ecuadoraanse ochtend en Nederlandse middag worden gepland. Uiteindelijk bleek dit heel weinig problemen op te leveren. Het communiceren met collega’s en klanten op bijna 10.000 km afstand was zeer eenvoudig met Teams. Een andere uitdaging was het betrokken blijven bij het bedrijf in Nederland. De fysieke afstand en de meer ontspannen Zuid-Amerikaanse mentaliteit maakten het soms lastig om dezelfde betrokkenheid te blijven voelen. Dagelijkse belletjes met collega’s voor updates bleken hierbij uitkomst te bieden.  

De eerste anderhalve maand in Ecuador was een geweldige tijd totdat ook in dit land het Coronavirus om zich heen greep. Maar daarover meer in de volgende blog.  

Deel via
Auteur

Lex Boerboom